Начало
 
Полезна информацияНастаняванеГалерияЗа контактиEnglish version
Габрово СевлиевоТрявнаДряново
Априловска гимназияИсторически музей - ГабровоЧасовникова кулаДечковата къщаБаевият мостЦ. "Св. Успение Богородично"ЕМО "ЕТЪР"Соколски манастирБоженци

Етнографски музей на открито "Етър"

Етнографски музей на открито (ЕМО) "Етър" - е първият по рода си музей в България. Той е открит през 1964 г. по идея на Лазар Донков. Музеят е разположен ва 8 км. южно от гр. Габрово. Музей на открито представя архитектурата, бита и стопанството на Габрово и на балканджиските селища от околностите през епохата на Възраждането. Част от сградите са възстановени на място, а другите са “пренесени” от съседните села. Уникалната експозиция представя: 16 архитектурни образци, обособени в Занаятчийска чаршия, жилищни интериори и 20 различни действащи работилници: папукчийска, кожухарска, бакърджийска, хлопкарска, куюмджийска /медникарска/, дърворезбарска, грънчарска, шарланджийска, каруцарска, мутафчийска, шекерджийска, ножарска, за народни музикални инструменти, домашно тъкачество, иконописно ателие, фурна, билкопродавница и др. Тук на място може да се получи представа за начина, по който габровци са използвали силата на водата, както и гениалните им решения, влезли в историята на българската техника. Изобретателността на балканджиите е сътворила уникална техника за задвижване на водни механизми - точило, тепавица, воденица-караджейка, дърводелски стругове.
Ежегодно в Етъра се възпроизвеждат обреди и обичаи от традиционния празничен календар. Най-важните са Еньовден, свързан с лековитата сила на билките и традиционния есенен панаир на занаятите, когато се показват произведения, повлияни от възрожденското занаятчийско майсторство.